Zbirka umetniških skodelic illy Art Collection

Skodelice in pločevinke
illy Art Collection

Naša umetnost je kava. To je medij, ki ga uporabljamo, da ustvarimo nekaj izjemnega. Ne glede na to, kakšna je vaša spretnost, kaj počnete, kaj ste ali k čemu stremite, upamo, da bodo sadovi naše umetnosti navdihnili tudi vas.

Podjetje illy je zaradi svoje strasti do vseh lepih in lepo narejenih stvari, navdušenosti nad moderno umetnostjo ter izjemne kakovosti mešanice kave združilo uživanje v kavi in estetiko umetnosti ter ustvarilo običajne predmete, kot so espresso skodelice in pločevinke za kavo, ki jih uporabljamo vsak dan.

Vsaka skodelica je platno

Umetniška zbirka illy vključuje serije skodelic, ki so jih oblikovali sodobni umetniki, oblikovalci in arhitekti. Te omejene izdaje miniatur umetniških del pitje espressa ali kapučina spreminjajo v nepozabno izkušnjo uma in vseh petih čutov.

Priznani in mladi umetniki

Espresso skodelico iz porcelana – ikono podjetja illycaffè – je leta 1992 po ideji Francesca Illyja oblikoval italijanski arhitekt Matteo Thun. Od takrat naprej je skodelico interpretiralo več kot 70 mednarodnih umetnikov, vključno z Michelangelom Pistolettom, Marino Abramović, Sandro Chia, Julianom Schnabelom, Robertom Rauschenbergom, Jeffom Koonsom, Josephom Kosuthom, Jamesom Rosenquistom in Yoko Ono.

Umetniško zbirko illy so oblikovali tudi mladi umetniki: s tem projektom je podjetje illy študentom umetnosti iz celega sveta dalo priložnost izraziti njihove zamisli in za to prejeti priznanje.

Skodelice umetniške zbirke illy so izdelane v kompletih po šest skodelic za espresso ali cappuccino. Na voljo so tudi v posebnih zbirateljskih serijah po eno skodelico za espresso.

Avtorske skodelice illy Art Collection
Avtorske pločevinke illy Art Collection

Nova oblika umetnosti: valj

Leta 2006 je illy v svoji umetniški zbirki zagotovil nov izdelek: pločevinko za kavo, ki so jo ustvarili oblikovalci. Umetniki svojo kreativnost dodajo 250-gramski pločevinki in njeno površino spremenijo v miniaturno umetniško delo. Podrobnosti izdelka so natisnjene na odstranljivi prozorni nalepki, ki poudarja učinek dela oblikovalca in ekskluzivnost pločevinke illy Art Collection kot umetniškega dela.

Vsaka skodelica in vsaka pločevinka ustvarjata vrsto odnosov ter dialogov med podjetjem illycaffè in njegovimi umetniki, pri čemer to sodelovanje pogosto vključuje tudi druge medije in lokacije, kot so muzeji, razstave, knjige ter drugi dogodki. Umetniki lahko nagovarjajo tudi javnost, saj njihova dela razstave ali galerije zapustijo ter na ta način posredujejo nepričakovano sporočilo ljudem, ki uživajo v svojem odmoru za kavo.

illy Art Collection v spletni trgovini

V spletni trgovini boste našli mnogo avtorskih skodelic v darilnih kompletih po eno, dve ali šest skodelic za espresso, cappuccino ali belo kavo. Mnogim kompletom je dodana tudi pločevinka kave. Na voljo so tudi avtorske pločevinke, ki jim lahko odstranimo vse trgovske oznake in tako postanejo lepe okrasne doze za trajno uporabo.