Gillo Dorfles

Skodelice zbirke illy Art Collection 2016

Gillo Dorfles

S to omejeno izdajo skodelic se je illy poklonil velikemu intelektualcu, slikarju in likovnemu kritiku Gillu Dorflesu, enemu najbolj eklektičnih osebnosti na italijanski umetniški in kulturni sceni. V kolekciji, ki je bila oblikovana posebej za zbirko illy Art Collection, se Dorfles zgleduje po lastnih dekoracijah, ki jih je v poznih 30. letih naslikal v jajčni temperi, tehniki velikih mojstrov 15. stoletja.

Učitelj estetike

Gillo Dorfles je filozof, umetnik in neutruden raziskovalec okusa, mode in tehnike. Umetnostni kritik, intelektualec, sociolog umetnosti, semiolog in učenjak estetike. Bil je eden izmed najbolj navdušenih opazovalcev razvoja umetnosti in estetike od leta 1940. Od leta 1930 je poleg kariere umetnika gojil tudi akademsko kariero kot profesor estetike. Je avtor številnih esejev o najnovejšem razvoju umetnosti in družbenega vedenja.

Gillo Dorfles se je rodil leta 1910 v Trstu. Leta 1928 se je vpisal na univerzo v Milanu in leta 1934 diplomiral iz medicine s specializacijo iz psihiatrije. Kmalu je zapustil zdravniški poklic in se obrnil k študiju estetike in umetnostne kritike ter pisanju nekaterih najbolj vplivnih tekstov o sodobni umetnosti. Od leta 1960 dalje je poučeval kot predavatelj in nato kot profesor estetike na Univerzah v Milanu, Trstu in Cagliariju.

POUČEVANJE IN PISANJE
V letih poučevanja (od 1958 do 1980) Dorfles raziskuje tudi številne vidike sodobne kulture: raziskovalno umetnost in arhitekturo, oblikovanje in modo, okus in socialnega vedenja.

SLIKARSTVO
Gillo Dörfles začel slikati že kot mladenič. Pod vplivom nadrealizma in metafizične umetnosti v svojih delih iz tega obdobja uporablja jajčno tempero – tehniko, ki so jo uporabljali veliki mojstri 15. stoletja.

GIBANJE MAC 1948–1958
Leta 1948 je Gillo Dorfles soustanovil Gibanje za konkretno umetnost (Movimento per l’Arte Concreta) v Milanu. MAC je podpiral nefigurativno umetnost, novo obliko abstraktne umetnosti, kjer umetnik črpa oblike, linije in barve iz lastne domišljije, brez referenc iz narave ali resničnega sveta. V poznih 50. letih se je odmaknil od MAC-a in oblikoval zelo oseben umetniški jezik.

UPORABNA UMETNOST
Gillo Dorfles se je spopadal tudi z izzivi uporabne umetnosti na področjih oblikovanja, arhitekture in mode. Ustvarjal je keramiko, mozaike in pripravljal načrte za preproge in tkanine.