Čokolada Domori

Plemenita od svojih korenin naprej

Domori, vodilni proizvajalec vrhunske čokolade

Vse od svojega nastanka leta 1997 Domori s svojo odličnostjo spreminja svet kakava. V Domorijevih čokoladah so namreč uporabljene le najbolj občutljive, redke in najmanj produktivne sorte kakava, ki predstavljajo zgolj 10 % svetovne pridelave. Čokolade Domori so tako užitek za poznavalce in presenečenje za vse ljubitelje dobre čokolade. Čudovite arome naravnega kakava, ki mu je dodano le malo sladkorja, v ustih razvijejo nepozaben okus in užitek.

Pot do odličnosti

Začetki Domorija segajo v leto 1993, ko je ustanovitelj Gianluca Franzoni po zaključenem študiju ekonomije obiskal Venezuelo, kjer ga je očarala proizvodnja kakava. Tri leta je nato namenil izpopolnjevanju postopkov z različnimi sortami ter pridelavami, da bi ohranil biotsko raznovrstnost in tako preprečil izumrtje izredno kakovostnega kakava Criollo.

Domori je bil prvi proizvajalec čokolade, ki je uporabljal le fini kakav in se tako usmeril na visoko kakovost svojih izdelkov. Bil je tudi prvi, ki je proizvajal čokolado iz kakava Criollo, najbolj redke in najmanj produktivne sorte.

Kakav Criollo

Criollo je vrsta kakava, katerega gojenje in uporabo je mogoče zaslediti že v času Majev in Aztekov. Sčasoma so gojenje te prestižne vrste začeli opuščati zaradi nizkega donosa kakava, kar je pomenilo skorajšnje izumrtje. Danes ta redka vrsta kakava predstavlja le 0,001 % vse proizvodnje kakava na svetu. Za razliko od drugih kakavovih vrst je Criollo znan po svoji edinstveni kremnosti, zaokroženosti in sladkobi, saj ne vsebuje grobih taninov. Rezultat je neprimerljiva kakovost kakava.

S projektom Criollo je Domori obnovil to dragoceno sorto in hkrati ustvaril tudi največji tovrstni nasad, ki se nahaja na Haciendi San José v Venezueli.

Hacienda San José

Glavni center proizvodnje Domori je vse od leta 1994 v Venezueli, kjer se nahaja Hacienda San José. S skupno površino 320 hektarjev, od katerih je 185 namenjenih pridelavi kakava, in z gostoto 1000 kakavovcev na hektar danes nasad predstavlja svetovno dediščino okusa in biotske raznovrstnosti, saj je Domori obnovil več kot sedem že skoraj izgubljenih vrst kakava Criollo.

Fini kakav daje čokoladi Domori poseben okus

Domorijevo glavno načelo je kakovost, ne količina. V ta namen pridelujejo izključno najbolj cenjene vrste aromatičnega kakava – Criollo, Trinitario in Nacional, ki predstavljajo le 10 % vse svetovne pridelave. Preostalih 90 % pokriva najbolj razširjena vrsta manj finega kakava Forastero.

Criollo

Criollo je brez dvoma najbolj cenjena vrsta kakava. Letni pridelek, katerega čistost presega 90 %, predstavlja manj kot 0,001 % svetovne pridelave. Prepričan v izjemno kakovost kakava Criollo in možnosti, da je to vrsto mogoče uspešno vzgojiti kljub številnim teorijam slabega donosa, šibkosti in nizke odpornosti na bolezni, je Domori s svojo pridelavo začel pravo revolucijo v svetu kakava.

Trinitario

Kakav Trinitario predstavlja približno 8 % svetovne pridelave. Je mešanica Criolla in Forastera, ki združuje aromatične in senzorične lastnosti prvega z močjo in visokim donosom drugega.

Nacional

Nacional, ki raste le v Ekvadorju in predstavlja 2 % svetovne pridelave, je edina vrsta aromatičnega kakava med vrstami Forastero, zato je uvrščena med prvovrstne kakave.

Izdelki v spletni trgovini

V spletni trgovini lahko kupite najrazličnejše izdelke Domori, pakirane v tanko, nepropustno folijo, ki zadrži okus in svežino finega kakava. Folija in kartonske škatlice so primerne za reciklažo in skladne z najboljšimi evropskimi praksami za ravnanje z odpadki.

Tablice

Temne, mlečne, bele in čokolade z dodatki

Quantum

Bloki čokolade z desko in nožem

Bonboni in dražeji

Praline, trufli ter s čokolado oblito sadje in oreščki

Bonbonjere

Izbrane praline v darilni embalaži

Kreme

Čokoladni namazi z lešniki in drugimi dodatki

Vroča čokolada

Slastna “pijača bogov” iz prvovrstne čokolade Domori