Obiščite
Boutique čajev

Nakup izdelkov
v illy eTrgovini

Umetnost pokušanja čajev

Zlata pravila za popoln užitek

Najprej naj povemo, da je čaj stvar okusa, vašega okusa. Izviren ali aromatiziran, sladkan ali ne, najpomembneje pri čaju je, da je ustrezno shranjen in tako zaščiten pred svetlobo in vlago. Z upoštevanjem teh nekaj nasvetov, »zlatih pravil«, boste lahko uživali ob vsaki skodelici čaja:

Čajnik – da lahko list razvije svoj okus, morate pred pripravo čaja najprej izplakniti čajnik s čisto vodo. Če pijete različne vrste čajev, morate za klasične čaje izbrati en čajnik, za čaje z dimno aromo drug čajnik, za aromatizirane čaje pa tretji čajnik. Čajnika ne umivajte, s časom bo čaj, ki je v njem pripravljen, vedno boljšega okusa.

Mera – ena čajna žlička na skodelico, kar je približno 2,5 gramov, ter ena žlička na čajnik (skupaj dve žlički). Poznamo čajne vrečke, ki imajo natančno odmerjeno količino čaja na skodelico, ter posamezne čajne vrečke, ki jih namočimo neposredno v skodelico.

Voda – kakovost vode je zelo pomembna. Voda iz pipe je ustrezna, vendar običajno vsebuje preveč apnenca ali klora. Priporočamo, da uporabite vodo, ki vsebuje le malo mineralov, ali izvirsko vodo. Vrelo vodo vlijte na čaj.

Poparek – čas za pripravo poparka je odvisen od vrste čaja, približno od 2 do 5 minut. Na vsaki posodi (čajni embalaži) najdete napisan priporočen čas. Če imate raje močnejši čaj, ga namakajte dlje časa.

Še zadnja malenkost – čaj z žličko hitro premešajte, da se okus razporedi po vsej skodelici.

Čaje s Šrilanke in iz Indije je najbolje piti s hladnim mlekom, čaje s Kitajske in tudi aromatizirane in zelene čaje pa brez dodatkov. Kaj pa z limono? Nikoli …

Brošura DAMMANN
v PDF formatu