Devet vrst arabice v eni mešanici

Edinstveni okus illy

Kava najvišjega razreda, kava, ki navdušuje: to je illyjevo poslanstvo, strast in obsedenost. Preprosta ideja ustvarjena skozi zapletene procese: osem desetletij izkušenj, visokega znanja biologije in kemije kave, neprimerljive spretnosti pri praženju, inovativnih tehnologij in družine s podjetniško strastjo.

Žametni in nežno uravnoteženi okusi z odtenki sadja, cvetlic, čokolade, karamele, sledmi mandljev in medu, so sladko zmešani skupaj. Morda boste prvikrat lahko poskusili kavo brez dodanega sladkorja.

Ravnovesje tonov, subtilni dialog

illy je ena sama mešanica devetih najboljših zrn vrste Arabica, izbranih in kupljenih neposredno od pridelovalcev na štirih kontinentih. V skodelici postane mešanica illy bogata, polna, večplastna a subtilna simfonija, sestavljena iz izjemno nadarjenih solistov, od katerih vsak prispeva najboljšo izvedbo pod taktirko izkušenega dirigenta.

Vsaka regija prispeva značilen okus

Etiopija

Najboljša oprana zrna z okusom jasmina in zrele melone, pridelana v etiopskem hribovju, ustvarjajo zapeljivo mešanico s prikupno grenkim, nekoliko kislim, pa vendar melodično sladkim okusom. Izdelek iz te regije se pogosto opisuje kot žensko dražljiva kava.

Kolumbija

Za kolumbijsko kavo z bogato in gladko čokoladno osnovo je značilna široka paleta vonjev, kot so vonji limete, pomaranče, bergamotke ter včasih celo tuberoze in jasmina. Pri tej sorti kave je mogoče zaznati tudi vonj opečenega kruha in karamele. Rafinirana s popolnim ravnovesjem grenkih, kislih in sladkih tonov ustvarja okusno zaokrožen ter celosten okus.

Kostarika

Kava s Kostarike je znana po svoji dinamičnosti in penjenju, njen cvetlični okus pa se čudovito zliva s sladko čokoladnimi in karamelnimi toni. Dobro uravnotežena s sladko-kislimi toni, ki sobivajo v popolni harmoniji.

Brazilija

Zrna iz Brazilije imajo bogato polno aromo ter so nepogrešljiva osnova kave espresso. Bolj izkušene brbončice bodo v teh sladkih zrnih z dobro uravnoteženo grenko-kislo noto prepoznale okus opečenega kruha, karamele in čokolade. Polna in intenzivna tekstura te kave se v ustih razlije v prijetno dosleden okus.

Indija

Kava, pridelana predvsem v hribovju Deccan na jugu države, je znana po bogatih pikantnih aromah tobaka in muškatnega oreščka. Pogosto razvije tudi okuse karamele ali celo kakava. Njena bogata in celostna tekstura je prežeta s tipično prijetnim grenkim okusom, ki se ohrani tudi pri mešanju z aromami drugih kav, pri čemer v tako mešanico doda svojo značilno aromatično prisotnost.

Nikoli ista, vedno enaka

Tudi letne klimatske razmere na nasadih kave so pomembni pri oblikovanju značilnosti te kave. Različne študije so večkrat pokazale, da se v enakih pogojih obdelave, praženja in kuhanja izdelek v skodelici iz iste sorte kavnih zrn lahko izredno razlikuje, če so zrna pridelana v različnih klimatskih razmerah.

Pa vendar je kava illy iz leta v leto ter iz pridelka v pridelek vedno enaka – dobro uravnotežena, prijetnega vonja, s polno aromo in gladko teksturo.

Iskanje popolnosti

illy zaposluje ekipo mojstrov mešalcev, strokovnjakov za izbor zrn in okuševanje, ki določajo, katera zrna bodo vključena v mešanico illy. Vsaka dva meseca se kupljena kava ponovno poskusi za zagotovitev, da se njene značilnosti niso spremenile in je še vedno neoporečna. Običajna serija kave bo prestala do osem preskusov, preden bo lahko vključena v mešanico.

Mojster mešalec v svetu kave prevzema naloge, enakovredne nalogam enologa v svetu vin: zagotavlja popolno ravnovesje in doslednost mešanice illy ne glede na razlike v posameznih letinah. Sezono za sezono neutrudno analizirajo značilnosti pridelka in izbirajo pridelke, vredne nakupa.

Bi spilly popolno skodelico kave?

V spletni trgovini boste našli edinstveno mešanico illy v različnih jakostih praženja ali brez kofeina. Če bi radi okusili posamezne vrste Arabice, ki sestavljajo mešanico illy, izberite kave Monoarabica, ki prihajajo iz devetih posebej izbranih plantaž po vsem svetu.