Imamo novo pločevinko illy!

Strokovna žirija je za prvo nagrado izbrala avtorsko delo redne študentke 2. letnika Fakultete za arhitekturo – Viviane Ree Doričić.

Zmagovalki in vsem finalistom iskreno čestitamo.

Zmagovalka in finalisti

4-članska strokovna žirija v sestavi Carlo Bach, umetniški vodja in kreativni direktor illycaffè, izr. prof. Jure Miklavc, predstojnik Oddelka za industrijsko in unikatno oblikovanje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, doc. Leon Belušič, vodja predmetov Prostoročno risanje, Oblikovanje predmetov in seminarja Projektiranje 4 in 5 na Fakulteti za arhitekturo, in prof. dr. Klementina Možina, profesorica na Oddelku za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje na Naravoslovnotehniški fakulteti, je anonimno izbirala med 548 prijavljenimi rešitvami in se na podlagi strokovnih kriterijev odločila za naslednje finaliste:

1. NAGRADA

Viviana Rea Doričić, Fakulteta za arhitekturo

Ko vstopimo v prostor vemo, da nihče ni odprl okna, da bi vsaj malo zraka prišlo v zadušljivo in preobremenjeno sobo. Vemo, da je čas kosila, saj je vonj pražene čebule že prišel pod vrata naše sobe. Tako vemo, da je obed pravkar minil, saj nas je obdal vonj kave. Ta dišava, ki prodre takoj, ko se vrata odprejo. Ta vonj, ki nas ulovi v topel objem in nas odpelje v varnost, spokoj. Kaj ena kava lahko doseže. S svojim vonjem nas prevzame in ne moremo misliti na nič drugega. Koncept moje grafike je ta vonj. Občutek, ki se v valovih razširi po prostoru do nas. Barva, katero sem izbrala za grafiko je temno rjava/črna, saj spominja na kavno zrno.

2. NAGRADA

Urška Kopinšek, Naravoslovnotehniška fakulteta

3. NAGRADA

Klemen Kapš, Fakulteta za arhitekturo

4.–10. NAGRADA

Tasja Videmšek, Naravoslovnotehniška fakulteta

4.–10. NAGRADA

Sara Stiplovšek, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje

4.–10. NAGRADA

Ana Štucin, Naravoslovnotehniška fakulteta

4.–10. NAGRADA

Lea Stipanič, Fakulteta za arhitekturo

4.–10. NAGRADA

Jure Brglez, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje

4.–10. NAGRADA

Tereza Prepadnik, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje

4.–10. NAGRADA

Jure Brglez, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje

O projektu

Oblikuj pločevinko illy je projekt podjetij illycaffè S.p.A. in Espresso d.o.o., ki je želel spodbuditi mlade ustvarjalce – študente in študentke oblikovanja in arhitekture na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO), Fakulteti za arhitekturo (FA) in Naravoslovnotehniški fakulteti (NTF, smer Grafika ali Modno in tekstilno oblikovanje) Univerze v Ljubljani – da izrazijo svoje kreativne sposobnosti. Rezultat tega ustvarjalnega projekta je posebna izdaja 20.000 pločevink mlete kave, potiskanih z grafiko in imenom mlade oblikovalke Viviane Ree Doričić iz Fakultete za arhitekturo.

Nagrade

Poleg prepoznavnosti in denarne nagrade je illy ponujal tudi posebno umetniško priznanje: priložnost, da se tvoje ime uvrsti med priznane sodobne umetnike iz vsega sveta, ki so skozi leta poslikali pločevinko illy: James Rosenquist, Michael Lin, Michelangelo Pistoletto, Tobias Rehberger, Kiki Smith, Sebastião Salgado, Liu Wei, Robert Wilson, Gillo Dorfles in drugi.

1. nagrada

Tvoj dizajn in ime na 20.000 pločevinkah kave illy
+ 2.000 € neto

› Več informacij

2. nagrada

Kavni aparat X7.1

› Več o aparatu

3. nagrada

Kavni aparat Y3.2

› Več o aparatu

Rešitve, ki so se uvrstile od 4. do 10. mesta bomo nagradili s sodobno oblikovanimi kafetjerami za pripravo ene skodelice kave illy La Moka v črni barvi.

Sodelovanje

Prijave na natečaj so potekale med 1. in 31. oktobrom 2018. Sodelujoči so s pomočjo obrazca in v skladu z natečajnimi pravili prijavili svoja dela. Vsaka prijava je morala vsebovati zahtevane identifikacijske podatke in eno grafično rešitev v velikosti 260 x 127 mm (več o pripravi rešitve).

Sodelovanje na natečaju je bilo brezplačno. Prijavili so lahko največ 3 izvirne rešitve, za katere so morali kasneje dokazati svoje intelektualne in lastninske pravice.

Do zaključne prireditve

Dni

:

Ur

:

Minut

:

Sekund

Izbor zmagovalca

Vsa dela, ki so prispela v skladu z natečajnimi pravili, smo po zaključku natečajnega roka objavili pod zaporednimi številkami na spletni strani www.espresso.si/natecaj. Ocenjevanje del je opravila žirija, sestavljena iz strokovnjakov na tem področju. Po koncu natečajnega obdobja je žirija razpravljala do 10. decembra 2018, izbor zmagovalcev in njihova dela pa so bila objavljena na tej spletni strani 12. decembra 2018. Udeležence smo o rezultatih natečaja obvestili po e-pošti.

Zaključna prireditev

Najboljših 10 predlogov je bilo hkrati z novo avtorsko pločevinko illy predstavljenih na prireditvi v Mestnem muzeju Ljubljana v petek, 22. marca 2019. Na dogodek smo povabili predstavnike družbe illycaffè, člane strokovne žirije, predstavnike vseh treh fakultet in novinarje.

Reportaža z zaključne prireditve

Strokovna žirija

Strokovno žirijo so sestavljali izkušeni in priznani strokovnjaki s področja grafičnega in industrijskega oblikovanja. Mešana slovensko-italijanska žirija je ocenjevala izvirnost rešitev, njihovo aplikativnost in skladnost z vrednotami blagovne znamke illy.

Carlo Bach

umetniški vodja in kreativni direktor, illycaffè

Od leta 1999 je Carlo Bach sodeloval na mnogih likovnih projektih družbe illycaffè in je trenutno njen umetniški vodja in kreativni direktor. Razvija sodelovanje z najbolj cenjenimi sodobnimi umetniki in mladimi talenti, hkrati pa se ukvarja z eksperimentalnimi umetniškimi projekti in pozneje poskuša uporabiti te izkušnje pri uresničevanju zbirke illy Art Collection – umetniško poslikanih illyjevih skodelic, ki so postale prava strast za zbiratelje. Carlo Bach je odgovoren tudi za projekte na področju komunikacij in oblikovanja. Eden takšnih projektov je Galleria illy, začasna razstava, ki potuje po svetovnih prestolnicah in predstavi illyjevo filozofijo in vrednote: umetnost, literaturo, znanost in dizajn.

izr. prof. Jure Miklavc

predstojnik Oddelka za industrijsko in unikatno oblikovanje
Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani

Jure Miklavc je eden najvidnejših strokovnjakov na področju industrijskega oblikovanja z več kot dvajsetletnimi izkušnjami v praksi. Vodi Studio Miklavc – oblikovalski studio, specializiran za področje industrijskega oblikovanja, vizualnih komunikacij, razvoja blagovnih znamk in svetovanja, ki je za svoje delo prejel številne mednarodne oblikovalske nagrade. Miklavc poučuje na ALUO že dobrih dvajset let, od leta 2012 pa vodi svoj seminar in je predstojnik Oddelka za industrijsko in unikatno oblikovanje. Postal je tudi stalni član mednarodne žirije za prestižno nagrado Red Dot Product Design v Essnu, član mednarodne žirije Red Dot Design Concept v Singapurju in član mednarodne žirije China Good Design Award v Xiamenu.

doc. Leon Belušič

vodja predmetov Prostoročno risanje, Oblikovanje predmetov in seminarja Projektiranje 4 in 5
Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani

Leon Belušič je leta 1983 diplomiral na Fakulteti za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani in se še pred koncem študija vpisal na ljubljansko Akademijo za likovno umetnost s poudarkom na študijski risbi in umetniških grafičnih tehnikah. Leta 1986 je pridobil status samostojnega ustvarjalca v kulturi ter začel sodelovati na Fakulteti za arhitekturo, najprej kot tehnični sodelavec in asistent, od leta 2011 pa kot docent samostojno vodi predmete Prostoročno risanje, Oblikovanje predmetov in usmerjen seminar – projektiranje 4 in 5. V okviru lastnega arhitekturnega ateljeja je sodeloval na mnogih arhitekturnih, urbanistričnih in oblikovalskih projektih ter za svoje delo prejel številne nagrade.

prof. dr. Klementina Možina

profesorica na Oddelku za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje
Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani

Klementina Možina je leta 1993 diplomirala na Grafični fakulteti v Zagrebu. Doktorirala je leta 2001 na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Kot doktorska študentka je tri mesece raziskovala na Oddelku za tipografijo in grafične komunikacije v angleškem Readingu. Po petih letih dela v Mladinski knjigi tiskarni se je leta 1998 zaposlila na Univerzi v Ljubljani kot redna profesorica na Katedri za informacijsko in grafično tehnologijo. Njeni glavni področji raziskovanja sta zgodovina in uporabnost tipografije.

Več informacij

Vodja projekta

ga. Mateja Šenkinc
Tel. 01 422 88 88
Pon–pet 8.00–16.00
info@espresso.si

Priprava grafike

ga. Nadja Maraž
Tel. 041 723 323
do 31. oktobra do 23:59:59
nadja@studiomars.si

Splošne informacije

Espresso d.o.o.
Tel. 01 422 88 88
Pon–pet 8.00–16.00
info@espresso.si