Oblikuj pločevinko illy

Po izjemno uspelih natečajih med mladimi ustvarjalci v Italiji, Avstriji in Romuniji illycaffè tokrat ponuja priložnost slovenskim študentom oblikovanja, da izrazijo svoje kreativne sposobnosti in sodelujejo v natečaju za grafično poslikavo pločevinke illy.

Nova oblika izražanja: valj

illycaffè že več kot 25 let podpira umetnost prek sodelovanja z mojstri sodobne umetnosti. Od leta 1992 njihovi umetniški prispevki krasijo skodelice priznane zbirke illy Art Collection, od leta 2006 pa tudi omejene izdaje 250‑gramskih pločevink kave. Cilindrična oblika pločevinke je navdihnila mnoge zanimive koncepte in odprla dodatne možnosti umetniškega izražanja. Poslikana pločevinka je ovita v prozorno folijo, na kateri so vsi podatki o izdelku. Folijo lahko odstranimo in pločevinka tako postane okrasna doza za trajno uporabo.

O projektu

Oblikuj pločevinko illy je projekt podjetij illycaffè S.p.A. in Espresso d.o.o., ki želi spodbuditi mlade slovenske ustvarjalce – študente in študentke oblikovanja in arhitekture na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO), Fakulteti za arhitekturo (FA) in Naravoslovnotehniški fakulteti (NTF, smer Grafika ali Modno in tekstilno oblikovanje) Univerze v Ljubljani – da izrazijo svoje kreativen sposobnosti. Rezultat tega ustvarjalnega projekta bo posebna izdaja 20.000 pločevink mlete kave, potiskanih z grafiko in imenom mladega slovenskega oblikovalca ali oblikovalke.

Nagrade

Poleg prepoznavnosti in denarne nagrade illy ponuja tudi posebno umetniško priznanje: priložnost, da se tvoje ime uvrsti med priznane sodobne umetnike iz vsega sveta, ki so skozi leta poslikali pločevinko illy: James Rosenquist, Michael Lin, Michelangelo Pistoletto, Tobias Rehberger, Kiki Smith, Sebastião Salgado, Liu Wei, Robert Wilson, Gillo Dorfles in drugi.

1. nagrada

Tvoj dizajn in ime na 20.000 pločevinkah kave illy
+ 2.000 € neto

› Več informacij

2. nagrada

Kavni aparat X7.1

› Več o aparatu

3. nagrada

Kavni aparat Y3.2

› Več o aparatu

Rešitve, ki se bodo uvrstile od 4. do 10. mesta bomo nagradili s sodobno oblikovanimi kafetjerami za pripravo ene skodelice kave illy La Moka v črni barvi.

Kako lahko sodeluješ?

Oblikuj svoj predlog za poslikavo pločevinke in ga prijavi v tekmovanje med 1. in 31. oktobrom 2018 s pomočjo spodnjega obrazca in v skladu z natečajnimi pravili. Vsaka prijava mora vsebovati zahtevane identifikacijske podatke in vsaj eno grafično rešitev v velikosti 260 x 127 mm (več o pripravi rešitve).

Sodelovanje na natečaju je brezplačno. Prijaviš lahko največ 3 izvirne rešitve, za katere lahko kasneje dokažeš svoje intelektualne in lastninske pravice. Rok za oddajo projektov je sreda, 31. oktober 2018 ob 23:59:59.

Do konca natečaja je še:

Dni

:

Ur

:

Minut

:

Sekund

Oddaj svojo rešitev

Če imaš status študenta na eni od treh fakultet Univerze v Ljubljani (ALUO, FA ali NTF – smer Grafika ali Modno in tekstilno oblikovanje) in si star/-a od 18 do 30 let, izpolni obrazec s svojimi podatki in pripni po eno izvirno, predhodno neobjavljeno grafično rešitev v velikosti 260 x 127 mm, 300 dpi.

Največja dovoljena velikost datoteke je 5 MB. Predstavitev naj bo v formatu .pdf, .jpg ali .tif.
Več o pripravi grafikeIzbor zmagovalca

Vsa dela, ki bodo prispela v skladu z natečajnimi pravili, bodo po zaključku natečajnega roka objavljena pod zaporednimi številkami na spletni strani www.espresso.si/natecaj. Ocenjevanje del bo opravila žirija, sestavljena iz strokovnjakov na tem področju. Po koncu natečajnega obdobja bo žirija razpravljala do 10. decembra 2018, izbor zmagovalcev in njihova dela pa bodo objavljena na tej spletni strani 12. decembra 2018. Udeležence bomo o rezultatih natečaja obvestili po e-pošti.

Zaključna prireditev

Najboljših 15 predlogov bo hkrati z novo avtorsko pločevinko illy predstavljenih na prireditvi v Mestnem muzeju Ljubljana, predvidoma 21. marca 2019. Na dogodek bomo povabili predstavnike družbe illycaffè, člane strokovne žirije, predstavnike vseh treh fakultet in novinarje. Razstava bo na voljo za ogled še nekaj dni po prireditvi.

Strokovna žirija

Strokovno žirijo sestavljajo izkušeni in priznani strokovnjaki s področja grafičnega in industrijskega oblikovanja. Mešana slovensko-italijanska žirija se bo ocenjevala izvirnost rešitev, njihovo aplikativnost in skladnost z vrednotami blagovne znamke illy.

Carlo Bach

umetniški vodja in kreativni direktor, illycaffè

Od leta 1999 je Carlo Bach sodeloval na mnogih likovnih projektih družbe illycaffè in je trenutno njen umetniški vodja in kreativni direktor. Razvija sodelovanje z najbolj cenjenimi sodobnimi umetniki in mladimi talenti, hkrati pa se ukvarja z eksperimentalnimi umetniškimi projekti in pozneje poskuša uporabiti te izkušnje pri uresničevanju zbirke illy Art Collection – umetniško poslikanih illyjevih skodelic, ki so postale prava strast za zbiratelje. Carlo Bach je odgovoren tudi za projekte na področju komunikacij in oblikovanja. Eden takšnih projektov je Galleria illy, začasna razstava, ki potuje po svetovnih prestolnicah in predstavi illyjevo filozofijo in vrednote: umetnost, literaturo, znanost in dizajn.

izr. prof. Jure Miklavc

predstojnik Oddelka za industrijsko in unikatno oblikovanje
Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani

Jure Miklavc je eden najvidnejših strokovnjakov na področju industrijskega oblikovanja z več kot dvajsetletnimi izkušnjami v praksi. Vodi Studio Miklavc – oblikovalski studio, specializiran za področje industrijskega oblikovanja, vizualnih komunikacij, razvoja blagovnih znamk in svetovanja, ki je za svoje delo prejel številne mednarodne oblikovalske nagrade. Miklavc poučuje na ALUO že dobrih dvajset let, od leta 2012 pa vodi svoj seminar in je predstojnik Oddelka za industrijsko in unikatno oblikovanje. Postal je tudi stalni član mednarodne žirije za prestižno nagrado Red Dot Product Design v Essnu, član mednarodne žirije Red Dot Design Concept v Singapurju in član mednarodne žirije China Good Design Award v Xiamenu.

doc. Leon Belušič

vodja predmetov Prostoročno risanje, Oblikovanje predmetov in seminarja Projektiranje 4 in 5
Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani

Leon Belušič je leta 1983 diplomiral na Fakulteti za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani in se še pred koncem študija vpisal na ljubljansko Akademijo za likovno umetnost s poudarkom na študijski risbi in umetniških grafičnih tehnikah. Leta 1986 je pridobil status samostojnega ustvarjalca v kulturi ter začel sodelovati na Fakulteti za arhitekturo, najprej kot tehnični sodelavec in asistent, od leta 2011 pa kot docent samostojno vodi predmete Prostoročno risanje, Oblikovanje predmetov in usmerjen seminar – projektiranje 4 in 5. V okviru lastnega arhitekturnega ateljeja je sodeloval na mnogih arhitekturnih, urbanistričnih in oblikovalskih projektih ter za svoje delo prejel številne nagrade.

prof. dr. Klementina Možina

profesorica na Oddelku za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje
Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani

Klementina Možina je leta 1993 diplomirala na Grafični fakulteti v Zagrebu. Doktorirala je leta 2001 na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Kot doktorska študentka je tri mesece raziskovala na Oddelku za tipografijo in grafične komunikacije v angleškem Readingu. Po petih letih dela v Mladinski knjigi tiskarni se je leta 1998 zaposlila na Univerzi v Ljubljani kot redna profesorica na Katedri za informacijsko in grafično tehnologijo. Njeni glavni področji raziskovanja sta zgodovina in uporabnost tipografije.

Nagrajenci

Na tem mestu bomo pod zaporednimi številkami anonimno objavili vse grafične rešitve, ki bodo prispele v roku in v skladu z natečajnimi pogoji. Ko bo strokovna komisija izbrala finaliste in zmagovalca, bodo izbrana dela objavljena z imenom in priimkom avtorja.

Veselimo se vašega sodelovanja!

Več informacij

Vodja projekta

ga. Mateja Šenkinc
Tel. 01 422 88 88
Pon–pet 8.00–16.00
info@espresso.si

Priprava grafike

ga. Nadja Maraž
Tel. 01 256 79 77
Pon–pet 10.00–17.00
info@studiomars.si

Splošne informacije

Espresso d.o.o.
Tel. 01 422 88 88
Pon–pet 8.00–16.00
info@espresso.si