Zmagovalka natečaja 2020

Strokovna žirija je za prvo nagrado izbrala avtorsko delo redne študentke Naravoslovnotehniške fakultete – Maje Flis.

Zmagovalki in vsem finalistom iskreno čestitamo.

Zmagovalka in finalisti

4-članska strokovna žirija v sestavi Carlo Bach, umetniški vodja in kreativni direktor illycaffè, doc. Suzana Bricelj, profesorica na oddelku za Vizualne komunikacije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, doc. Leon Belušič, vodja predmetov Prostoročno risanje, Oblikovanje predmetov in seminarja Projektiranje 4 in 5 na Fakulteti za arhitekturo, in prof. dr. Klementina Možina, profesorica na Oddelku za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje na Naravoslovnotehniški fakulteti, je anonimno izbirala med 344 prijavljenimi rešitvami in se na podlagi strokovnih kriterijev odločila za naslednje finaliste:

1. NAGRADA

Maja Flis, Naravoslovnotehniška fakulteta

Ko je zjutraj čas za kavo, najbolj uživam ob pogledu nastajanja različnih odtenkov, ko v sveže toplo kavo vlijem spenjeno mleko. Zgoraj še vedno ostanejo svetle barve mlečnih mehurčkov, spodaj pa temni odtenki kave- umetnina. Ta trenutek sem zajela ravno ob premišljevanju o ideji za Illy natečaj, kar pa me je navdihnilo za nastanek izdelka.

2. NAGRADA

Sara Prinčič, Naravoslovnotehniška fakulteta

3. NAGRADA

Katjuša Rupnik, Fakulteta za arhitekturo

4.–10. NAGRADA

Matic Brinc, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje

4.–10. NAGRADA

Lea Lakić, Naravoslovnotehniška fakulteta

4.–10. NAGRADA

Ana Vičič, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje

4.–10. NAGRADA

Erika Sirotić, Fakulteta za arhitekturo

4.–10. NAGRADA

Klavdija Frelih, Naravoslovnotehniška fakulteta

4.–10. NAGRADA

Črt Mate, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje

4.–10. NAGRADA

Valentina Fojkar, Fakulteta za arhitekturo

O projektu

Oblikuj pločevinko illy je projekt podjetij illycaffè S.p.A. in Espresso d.o.o., ki želi spodbuditi mlade slovenske ustvarjalce – študente in študentke oblikovanja in arhitekture na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO), Fakulteti za arhitekturo (FA) in Naravoslovnotehniški fakulteti (NTF, smer Grafika ali Modno in tekstilno oblikovanje) Univerze v Ljubljani – da izrazijo svoje kreativne sposobnosti. Rezultat tega ustvarjalnega projekta bo posebna izdaja 32.000 pločevink mlete kave, potiskanih z grafiko in imenom mladega slovenskega oblikovalca ali oblikovalke.

Nagrade

Poleg prepoznavnosti in denarne nagrade illy ponuja tudi posebno umetniško priznanje: priložnost, da se tvoje ime uvrsti med priznane sodobne umetnike iz vsega sveta, ki so skozi leta poslikali pločevinko illy: James Rosenquist, Michael Lin, Michelangelo Pistoletto, Tobias Rehberger, Kiki Smith, Sebastião Salgado, Liu Wei, Robert Wilson, Gillo Dorfles in drugi.

1. nagrada

Tvoj dizajn in ime na 32.000 pločevinkah kave illy
+ 2.000 € neto

› Več informacij

2. nagrada

Kavni aparat X7.1

› Več o aparatu

3. nagrada

Kavni aparat Y3.2

› Več o aparatu

Rešitve, ki se bodo uvrstile od 4. do 10. mesta bomo nagradili s sodobno oblikovanimi kafetjerami za pripravo ene skodelice kave illy La Moka v črni barvi.

Sodelovanje

Prijave na natečaj so potekale med 10. marcem in 19. aprilom 2020. Sodelujoči so s pomočjo obrazca in v skladu z natečajnimi pravili prijavili svoja dela. Vsaka prijava je morala vsebovati zahtevane identifikacijske podatke in eno grafično rešitev v velikosti 260 x 127 mm (več o pripravi rešitve).

Sodelovanje na natečaju je bilo brezplačno. Prijavili so lahko največ 3 izvirne rešitve, za katere so morali kasneje dokazati svoje intelektualne in lastninske pravice.

Do konca natečaja je še:

Dni

:

Ur

:

Minut

:

Sekund

Izbor zmagovalca

Vsa dela, ki so prispela v skladu z natečajnimi pravili, so po zaključku natečajnega roka objavljena pod zaporednimi številkami na spletni strani www.espresso.si/oblikuj-plocevinko-illy/prijave/. Ocenjevanje del bo opravila žirija, sestavljena iz strokovnjakov na področju oblikovanja do konca aprila 2020, izbor 10 finalistov in njihova dela pa bodo objavljena na tej spletni strani 18. maja 2020. Finaliste bomo o rezultatih natečaja obvestili po e-pošti.

Zaključna prireditev

Najboljših 10 predlogov bo hkrati z novo avtorsko pločevinko illy predstavljenih na javni prireditvi predvidoma novembra 2020 v Ljubljani. Na dogodek bomo povabili predstavnike družbe illycaffè, člane strokovne žirije, predstavnike vseh treh fakultet in novinarje.

Strokovna žirija

Strokovno žirijo sestavljajo izkušeni in priznani strokovnjaki s področja grafičnega in industrijskega oblikovanja. Mešana slovensko-italijanska žirija bo ocenjevala izvirnost rešitev, njihovo aplikativnost in skladnost z vrednotami blagovne znamke illy.

Carlo Bach

umetniški vodja in kreativni direktor, illycaffè

Od leta 1999 je Carlo Bach sodeloval na mnogih likovnih projektih družbe illycaffè in je trenutno njen umetniški vodja in kreativni direktor. Razvija sodelovanje z najbolj cenjenimi sodobnimi umetniki in mladimi talenti, hkrati pa se ukvarja z eksperimentalnimi umetniškimi projekti in pozneje poskuša uporabiti te izkušnje pri uresničevanju zbirke illy Art Collection – umetniško poslikanih illyjevih skodelic, ki so postale prava strast za zbiratelje. Carlo Bach je odgovoren tudi za projekte na področju komunikacij in oblikovanja. Eden takšnih projektov je Galleria illy, začasna razstava, ki potuje po svetovnih prestolnicah in predstavi illyjevo filozofijo in vrednote: umetnost, literaturo, znanost in dizajn.

doc. Suzana Bricelj

Suzana Bricelj je diplomirala leta 1998 na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Podiplomsko se je izobraževala v Parizu (École nationale supérieure des Arts Décoratifs). Strokovno deluje na področju oblikovanja vizualnih komunikacij, predvsem ilustracije. Od leta 2013 poučuje ilustracijo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Svoje delo je večkrat predstavila v obliki samostojnih razstav in na preglednih selekcioniranih razstavah doma in v tujini. Njeno delo je umeščeno v nekatere stalne zbirke slovenskih galerij. S svojimi ilustracijami je opremila preko trideset knjižnih del, nekatera med njimi so prevedena v tuje jezike. Za svoje delo je prejela vrsto nagrad in priznanj.

doc. Leon Belušič

vodja predmetov Prostoročno risanje, Oblikovanje predmetov in seminarja Projektiranje 4 in 5
Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani

Leon Belušič je leta 1983 diplomiral na Fakulteti za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani in se še pred koncem študija vpisal na ljubljansko Akademijo za likovno umetnost s poudarkom na študijski risbi in umetniških grafičnih tehnikah. Leta 1986 je pridobil status samostojnega ustvarjalca v kulturi ter začel sodelovati na Fakulteti za arhitekturo, najprej kot tehnični sodelavec in asistent, od leta 2011 pa kot docent samostojno vodi predmete Prostoročno risanje, Oblikovanje predmetov in usmerjen seminar – projektiranje 4 in 5. V okviru lastnega arhitekturnega ateljeja je sodeloval na mnogih arhitekturnih, urbanistričnih in oblikovalskih projektih ter za svoje delo prejel številne nagrade.

prof. dr. Klementina Možina

profesorica na Oddelku za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje
Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani

Klementina Možina je leta 1993 diplomirala na Grafični fakulteti v Zagrebu. Doktorirala je leta 2001 na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Kot doktorska študentka je tri mesece raziskovala na Oddelku za tipografijo in grafične komunikacije v angleškem Readingu. Po petih letih dela v Mladinski knjigi tiskarni se je leta 1998 zaposlila na Univerzi v Ljubljani kot redna profesorica na Katedri za informacijsko in grafično tehnologijo. Njeni glavni področji raziskovanja sta zgodovina in uporabnost tipografije.

Oblikuj pločevinko illy 2018

4-članska strokovna žirija v sestavi Carlo Bach, izr. prof. Jure Miklavc, doc. Leon Belušič, in prof. dr. Klementina Možina, je anonimno izbirala med kar 548 prijavljenimi rešitvami in za prvo nagrado izbrala avtorsko delo redne študentke Fakultete za arhitekturo – Viviane Ree Doričić.

Zaključna prireditev

V petek, 22. marca 2019, smo v čudovitem okolju Mestnega muzeja Ljubljana predstavili prvo slovensko avtorsko pločevinko illy. Zmagovalna poslikava je bila natisnjena na 20.000 pločevinkah mlete kave illy, ki so bile v prodaji v vseh bolje založenih trgovinah.

Več informacij

Vodja projekta

ga. Mateja Šenkinc
Tel. 01 422 88 88
Pon–pet 8.00–16.00
info@espresso.si

Priprava grafike

ga. Nadja Maraž
Tel. 041 723 323
do 19. aprila (23:59:59)
nadja@studiomars.si

Splošne informacije

Espresso d.o.o.
Tel. 01 422 88 88
Pon–pet 8.00–16.00
info@espresso.si