Užitek za vsa čutila

Znotraj dobre skodelice espressa so celi svetovi užitkov, ki samo čakajo, da jih odkrijejo vsa vaša čutila.

Zakaj bi samo okus imel vso zabavo?

Pravilno pripravljen espresso se ponuja vsem petim čutom, ki se medsebojno prepletajo in ustvarijo celoto, večjo od posameznih delov, ter sprožijo razum in domišljijo.

Vonj, aroma
Okus
Dotik
Sluh
Vid

Vonj

Portal do okusa. Prvi val arom se sprosti, ko kava doseže okoli 80 °C in med mešanjem začutimo njene prijetno lahke note cvetja in sadja, posebno jasmina in mandljev. Drugi blagodišeč val prihaja po pokušnji, s pridihom sveže pečenega kruha in čokolade. Če se vam ob tem pocedijo sline, no, ravno o tem govorimo.

Okus

Temperatura se je spustila na približno 65 °C, kar je idealno za okušanje espressa. Naredite prvi požirek in pustite, da vam kava steče po ustih. Občutite prijetno mešanico sladkih dišečih vonjav in grenkih tonov, ki sobivajo v popolni harmoniji. Espresso je še boljši, če njegovega okusa ne spremenimo z dodanim sladkorjem.

Dotik

Naredite prvi požirek in opazujte teksturo espressa, tisti občutek prijetne zaokroženosti ter kremaste sestave, ki jo olja in sladkorji ustvarijo v ustih. Tekstura in aroma skupaj ločita espresso od vseh drugih načinov priprave kave. Tekstura mora biti ustrezno gladka: pri pravilni pripravi espressa kava ustno votlino objame kot žamet.

Sluh

Vašo izkušnjo čutov dodatno obogatijo zvoki kavarne, žvenketanje porcelanastih skodelic, krožnikov in žličk, mehko dihanje, ki spremlja vdihovanje arom, nenazadnje pa tudi pripombe okuševalcev. Ti zvoki se vtisnejo v vaš spomin, da lahko kasneje prikličete želeni trenutek in posebna občutja. V resnici so naša ušesa prva, ki izkusijo to doživetje.

Vid

Espresso si najprej ogledate, pri čemer je veliko podrobnosti, ki jih izkušeno oko prepozna na prvi pogled. Bel okvir porcelana omogoča natančnejše opazovanje površine kreme. Površina popolnega espressa ima subtilno teksturo, prepredeno z lahkimi tigrastimi progami, je 3–4 mm debela, njena barva pa zajema odtenke od lešnikovih do temnejših nians.

Bi radi poskusilly?

V spletni trgovini boste našli edinstveno mešanico illy v različnih jakostih praženja ali brez kofeina. Če bi radi okusili posamezne vrste Arabice, ki sestavljajo mešanico illy, izberite kave Monoarabica, ki prihajajo iz devetih izbranih plantaž po vsem svetu.