Načini priprave kave

Sodobna kultura kave se je razvila v 18. stoletju v Zahodni Evropi, danes pa je razširjena po celem svetu, čeprav se načini njene priprave in uživanja v različnih državah med seboj razlikujejo.

Espresso

Najboljši način uživanja kave

Espresso je skodelica kave, pripravljena na mestu za takojšnje uživanje. Pravilno pripravljen espresso je zelo kompleksen napitek, v katerem se združujejo okusi in arome, zaradi katerih se razlikuje od kave, pripravljene na kateri koli drug način. Skodelica espressa ne sme presegati 30 ml, pripravljena pa mora biti z vodo pod pritiskom 9 ali več atmosfer, ki se jo spusti skozi 7 gramov fino mlete in strokovno potlačene kave. Za poznavalce kave je espresso najpomembnejša oblika kave; najčistejši način za uživanje najbolj intenzivne arome in okusa; mali čudež kemije in fizike, ki je hkrati umetnost ter znanost.

Postopek priprave z mleto kavo
 1. Napolnite rezervoar za vodo kavnega aparata s hladno čisto vodo. Če je voda iz pipe zelo trda, je priporočljiva uporaba ustekleničene vode.
 2. Za vsako skodelico espressa dodajte eno zvrhano čajno žličko (7 gramov) mlete kave. Če kavna zrna meljete sami, uporabite visokokakovosten mlinček z nastavitvijo za fino mletje. Morda boste morali preskusiti nekaj nastavitev, da boste našli optimalno nastavitev za vaš mlinček.
 3. Kavo namestite v držalnik za filter (uporabite ustrezni filter za 1 ali 2 skodelici) in jo trdno potlačite, da se enakomerno razporedi in postane kompaktna. Preden držalnik za filter namestite v kavni aparat, očistite ostanke mlete kave.
 4. Kuhajte 25–30 sekund. Ustrezno pripravljenega espressa bo za pol skodelice, krasila pa ga bo čudovita krema karamelne barve.
Postopek priprave s tabletkami ali kapsulami

Za vedno popoln espresso priporočamo pripravo po postopkih Iperespresso ali Easy Serving Espresso na primernih kavnih aparatih. Vsaka kapsula ali tableta vsebuje natančno določeno količino fino mlete in strokovno stisnjene kave. Nobenega merjenja količine, pospravljanja ali napak. Preprosto vstavite eno kapsulo ali tableto v posebej prirejeno ročko. Pritisnite gumb na kavnem aparatu in 20–25 sekund kasneje boste dobili pristen italijanski espresso s popolnimi aromo, kremo in okusom.

Cappuccino

Naučite se umetnosti priprave cappuccina

Cappuccino, priljubljeno kavarniško pijačo, je zelo preprosto pripraviti tudi doma, vendar se morate najprej naučiti ravnanja s paro in ustvarjanja pene. Mleko spenite že pred pripravo espressa. Skodelica cappuccina mora vsebovati približno 150 ml napitka, pri čemer je sestavljena iz enega dela espressa ter enakih delov s paro pogretega mleka in pene.

Postopek priprave
 1. Napolnite 1/3 kovinskega lončka za parjenje z mrzlim mlekom. Tekstura pene je odvisna od vsebnosti maščobe v mleku. Polnomastno mleko zagotavlja izredno kremno, gosto in žametno peno, mleko z 2 % maščobe pa manj gosto in nekoliko bolj trdo peno. Pena iz nemastnega mleka je trda, izgleda kot beljakova pena in se hitro razpusti. Najboljši okus dosežete s polnomastnim mlekom ali mlekom z 2 % maščobe.
 2. Za sekundo ali dve vklopite penilec, da sprostite morebitno nabrano kondenzacijo.
 3. Vrh penilca potopite pod gladino mleka in začnite z dovajanjem pare. Medtem ko pena narašča in se povečuje volumen mleka, počasi spuščajte lonček z mlekom, vendar penilec ohranite pod gladino. Penilec mora biti stabilen in poravnan s stranico lončka z mlekom. Prav tako ga v skodelici ne premikajte v krogu oziroma navzgor ali navzdol.
 4. Ko se mleko prične segrevati, rahlo nagnite penilec, da v mleku ustvarite učinek vrtinca. Tako boste v mleko dodali zrak, ki bo povečal volumen mleka in ustvaril peno. Mleko penite, dokler ne podvojite njegovega volumna in lonček z mlekom ne postane prevroč, da bi ga držali. Če uporabljate termometer, penjenje mleka zaustavite, ko temperatura mleka doseže 65 °C.
 5. Zdaj pripravite espresso in ga prelijte s penjenim mlekom.
 6. Ko končate, skozi penilec spustite paro, da iz njega odstranite ostanke mleka in preprečite zamašitev.

Moka kava

Ljubljenka italijanskih domov

Najbolj običajen način domače priprave kave v Italiji je s kafetiero, ki je v Evropi postala priljubljena v 30-ih letih prejšnjega stoletja. Uporaba kafetiere je preprosta, v njej pripravljena kava pa ima odlično teksturo in bogato aromo.

Slavna kafetiera v obliki peščene ure proizvajalca Bialetti je najbolj razširjena, vendar obstaja še veliko drugih vrst. Ne glede na obliko pa vse vrste kafetier delujejo na enak način; s parnim tlakom približno 2 atmosferi potiskajo vodo skozi mleto kavo.

Postopek priprave
 1. Spodnji del kafetiere do višine varnostnega ventila napolnite z mrzlo vodo in vstavite filter.
 2. Filter napolnite s fino mleto kavo. Kave ne potlačite.
 3. Preverite, da sta ploščica in tesnilo filtra ustrezno nameščena na zgornjem delu kafetiere. Zgornji del tesno privijte na spodnji del kafetiere.
 4. Kafetiero postavite na štedilnik in kuhajte pri zmernem ognju. Kava bo začela polniti zgornji del kafetiere. Ko zaslišite prasketanje toka kave, kafetiero odstranite iz štedilnika in kavo servirajte.
 5. Kafetiero po vsaki uporabi umijte z vodo in nežnim detergentom ter jo dobro obrišite.

Turška kava

Sladka kava z Bližnjega Vzhoda

Ta sladka, dišeča kava s polno teksturo je priljubljena v celotnem Srednjem Vzhodu, pri čemer prevladuje mnenje, da se je razvila v 16. stoletju v Kairu. Turška kava je značilno gosta, saj se pri njeni pripravi uporablja raztopljeni sladkor, končni izdelek pa vsebuje tudi manjše delce zmletih kavnih zrn, zaradi katerih je napitek gost in sirupast.

Pristna turška kava se pripravlja v posebni bakreni ali medeninasti posodi z dolgim ročajem, imenovani ibrik. Postreže se v majhnih skodelicah. Za turško kavo se uporablja zelo fino in enotno mleta prahasta kava, zmleta v bakrenem mlinčku na roko, ki je namenjen posebej za ta način priprave kave.

Postopek priprave
 1. V džezvo (ibrik) dodajte dve čajni žlički fino mlete kave za vsako majhno skodelico vode.
 2. Za vsako skodelico dodajte 1 ali 1 ½ čajno žličko sladkorja, odvisno od želene sladkosti kave.
 3. V džezvo odmerite vodo in jo premešajte, da raztopite sladkor.
 4. Posodo segrevajte nad odprtim ognjem ali na štedilniku. Ko kava doseže vrelišče, se bo začela peniti. Ko se pena dvigne v zoženi vrat džezve, jo odstranite od ognja.
 5. V vsako skodelico z žličko dodajte malo pene, džezvo pa spet postavite nad vir vročine, da kava v njem znova zavre. Nato v vsako skodelico nalijte kavo.
 6. Preden postrežete, kavo pustite stati, da se drobni delci poležejo na dno.

V številnih državah turški kavi dodajajo začimbe, kot sta kardamom ali cimet. Če želite to poskusiti, v mešanico vode/kave/sladkorja pred segrevanjem dodajte želene začimbe.

Filter kava

Sveža in aromatična, pripravljena na termičnem aparatu

Avtomatski kavni aparat je najbolj priljubljen način za pripravo kave v ZDA, saj je z njim pripravljena kava aromatična in okusna, kadar je seveda pripravljena z ustrezno opremo in je pravilno mleta.

Termični aparat je izoliran, zato kavo ohranja vročo in svežo ter zagotavlja najboljše rezultate. Izogibajte se toplotnim enotam s steklenimi vrči, saj bo imela v njih skuhana kava okus po zažganem.

Ustrezno mleta kava je pomembna, saj iz premalo zmletih kavnih zrn nastane kava šibkega in blagega okusa. Preveč fino mleta zrna lahko pomenijo prekomerno izločanje v vodo in posledično grenko kavo. Ne glede na to, ali uporabljate predhodno mleto kavo ali kavna zrna, boste najboljše rezultate dosegli s srednje mleto kavo.

Postopek priprave
 1. Pred kuhanjem ogrejte termični vrč, tako da ga za nekaj minut napolnite z vročo vodo.
 2. Odmerite eno zvrhano čajno žličko (7–8 gramov) kave za vsaki dve skodelici vode (vsaka po 100–150 ml). Količine lahko naknadno prilagodite po okusu.
 3. Odmerjeno vodo vlijte v aparat in pričnite s kuhanjem. Kava iz termičnega aparata bo še nekaj ur ostala vroča in sveža. Priporočamo, da jo zaužijete v dveh urah.
 4. Aparat za kavo redno čistite, da odstranite ostanke olja in mineralov, zaradi katerih lahko kava postane grenka in postana. Če boste aparat vsak teden očistili s čistilom za aparate za kavo in sredstvom za odstranjevanje vodnega kamna, boste zagotovili dobro delovanje aparata in dosledno dober okus v njem pripravljene kave.

Francoska kava

Bogata, subtilna, aromatična in preprosta za pripravo

Francoski način priprave kave je izredno preprost; valjasta posoda, na pokrov katere je pritrjen filter, ki ga potisnete skozi mešanico vroče vode in mlete kave, da kavni napitek ločite od zmletih zrn.

Skrivnost priprave dobre francoske kave, ki vsebuje minimalno količino drobnih delcev, je v uporabi dosledno enotno mlete kave. Uporabite srednje mleto kavo. Če menite, da je pripravljena kava preveč motna, uporabite bolj grobo mleto kavo. Preveč fino mleta kava lahko zamaši filter in v posodi ustvari visok tlak, ki oteži potiskanje kave navzdol.

Pri uporabi enotno srednje mlete kave bo filter zmlete delce popolnoma odstranil iz napitka, postrežena kava pa bo globoko zadovoljiva, bogata, robustna in aromatična.

Postopek priprave
 1. Posodo postavite na suho, ravno in nedrsečo površino. Trdno držite ročaj posode in potegnite enoto s filtrom naravnost navzgor ter jo odstranite iz posode.
 2. V posodo odmerite eno zvrhano čajno žličko (7–8 gramov) kave za vsakih 200 ml vode.
 3. V posodo nalijte vročo (ne vrelo) vodo.
 4. S počasnim gibom navzdol takoj začnite spuščati filter. S počasnim spuščanjem filtra z uporabo najmanjšega pritiska boste zagotovili najboljše rezultate; poleg tega boste s tem vroči tekočini preprečili, da bi brizgnila iz izliva posode.
 5. Posodo po vsaki uporabi umijte z vodo in nežnim detergentom ter jo dobro obrišite.

Napoletana

Kava iz »obrnjene posode«

Način priprave kave napoletana imenujemo tudi kuhanje z »obrnjeno posodo«, njegov rezultat pa je lahka, dobro uravnotežena kava s polnim okusom.

Postopek priprave
 1. Za vsako skodelico dodajte 5–6 gramov srednje mlete kave v dvostranski filter v srednjem delu posode.
 2. V predel za vodo na dnu posode dodajte vodo.
 3. Posodo postavite na štedilnik in kuhajte, dokler voda ne zavre. Takoj ko voda doseže vrelišče, posodo odstranite iz štedilnika in jo obrnite na glavo, da vroči vodi omogočite prehod skozi kavo v topel prazen razdelek. Servirajte.
 4. Posodo po vsaki uporabi umijte z vodo in nežnim detergentom ter jo dobro obrišite.

In kako vi najraje pripravite svojo skodelico?

Kavo za vsakega od naštetih načinov priprave lahko kupite v naši spletni trgovini. Izberite med normalno in močneje praženo, brezkofeinsko ali tako, ki prihaja iz prav posebej določenega področja.