OSVEŽITEV NA ILLY NAČIN

Recepti za hladne kavne napitke

Dobra kava se prileže v vseh letnih časih, poleti pa nam lahko prinese tudi tako potrebno osvežitev. Na enem mestu smo zbrali enostavne recepte za hladne kavne poslastice, ki jih lahko pripravite doma ali na dopustu. Privoščite si kavo illy v kombinaciji s sladoledom, spenjenim mlekom, sladkimi likerji ali smetano. Sprostite se nekje v senci in uživajte.

ESPRESSO FREDDO

Sestavine:

  • 40–50 ml illy espressa (oz. 2 espresso skodelici)
  • 10 g sladkorja
  • 10 ml hladne mineralne vode
  • Kocke ledu

Pripomočki: 150 ml kozarec, espresso skodelica, kozarec in žlička za mešanje

Priprava:

  1. 150 ml kozarec ohladite v hladilniku ali s kockami ledu.
  2. Pripravite 2 skodelici illy espressa.
  3. V kozarec za mešanje dodajte sledeče hladne sestavine in jih premešajte z žličko.
    • Kocke ledu
    • 10 ml mineralne vode
    • 10 g sladkorja
    • 2 skodelici illy espressa (dodajte kot zadnjo sestavino)
  4. Ledene kocke precedite in nato sestavine vlijte v ohlajen 150 ml kozarec.

Po želji lahko iz priprave napitka izpustite stepeno smetano oziroma podvojite količino espressa in sladoleda.

CAPPUCCINO FREDDO

Sestavine:

  • 20–25 ml illy espressa (oz. 1 espresso skodelica)
  • 70 ml svežega posnetega mleka
  • 10 g sladkorja
  • Kocke ledu

Pripomočki: 150 ml kozarec, espresso skodelica, penilec mleka, kozarec in žlička za mešanje

Priprava:

  1. 150 ml kozarec in kozarec za mešanje ohladite v hladilniku ali s kockami ledu.
  2. Pripravite 1 skodelico illy espressa.
  3. V kozarec za mešanje dodajte sledeče hladne sestavine in jih premešajte z žličko.
    • Kocke ledu (kozarec naj bo ¾ poln)
    • 10 g sladkorja
    • 40 ml svežega posnetega mleka
    • 1 skodelico illy espressa (dodajte kot zadnjo sestavino)
  4. Ledene kocke precedite in nato sestavine vlijte v ohlajen 150 ml kozarec.
  5. Preostanek posnetega mleka spenite s penilcem mleka oz. z izbranim pripomočkom ter ga za zaključek nalijte v kozarec.

Po želji lahko napitek postrežete v večjem, 250 ml kozarcu oziroma podvojite količino sestavin.

AFFOGATO

Sestavine:

  • 40–50 ml illy espressa (oz. 2 espresso skodelici)
  • 10 g sladkorja
  • 10 ml hladne mineralne vode
  • Kocke ledu

Pripomočki: 150 ml kozarec, espresso skodelica

Priprava:

  1. Pripravite 1 skodelico illy espressa.
  2. V 150 ml kozarec dodajte 40 g sladoleda.
    Namig: Kremni sladoledi se odlično prilegajo k okusu illy kave.
  3. Predhodno pripravljen illy espresso polijte po sladoledu.
  4. Napitek zaključite s stepeno smetano in posutim kakavom v prahu

Po želji lahko iz priprave napitka izpustite stepeno smetano oziroma podvojite količino espressa in sladoleda.

HALF & HALF SUMMER

Sestavine:

  • 20–25 ml illy espressa (oz. 1 espresso skodelica)
  • 60–70 ml hladne (vroče) čokolade
  • 5–10 g sladkorja
  • Kocke ledu

Pripomočki: 150 ml kozarec, espresso skodelica, kozarec za mešanje, mešalnik in cedilo

Priprava:

  1. Pripravite vročo čokolado in ji dodajte malo vode ali svežega posnetega mleka. Po želji lahko dodate sladkor.
  2. Pripravite 1 skodelico illy espressa.
  3. V 150 ml kozarec vlijte 60–70 ml ohlajene vroče čokolade..
  4. V kozarec za mešanje dodajte sledeče sestavine:
    • 2–4 kocke ledu (po potrebi jih zdrobite)
    • 5–10 g sladkorja
    • 1 skodelico illy espressa (dodajte kot zadnjo sestavino)
  5. Z mešalnikom sestavine mešajte, vse dokler zmes ne postane gladka in kremna.
  6. Kocke ledu precedite, kavni frappé pa nalijte v 150 ml kozarec, po vrhu hladne čokolade.

MAROCCHINO FREDDO

Sestavine:

  • 20–25 ml illy espressa (oz. 1 espresso skodelica)
  • 60 ml svežega posnetega mleka
  • 10 g sladkorja
  • Kakav v prahu
  • Kocke ledu

Pripomočki: 150 ml kozarec, espresso skodelica, cedilo, penilec mleka, kozarec in žlička za mešanje

Priprava:

  1. 150 ml kozarec in kozarec za mešanje ohladite v hladilniku ali s kockami ledu.
  2. Pripravite 1 skodelico illy espressa.
  3. V kozarec za mešanje dodajte sledeče hladne sestavine in jih dobro premešajte z žličko.
    • Kocke ledu (kozarec naj bo ¾ poln)
    • 10 g sladkorja
    • 40 ml svežega posnetega mleka
    • kakav v prahu (potresemo po ledu)
    • 1 skodelico illy espressa (dodajte kot zadnjo sestavino)
  4. Ledene kocke precedite in nato vse sestavine vlijte v ohlajen 150 ml kozarec.
  5. Preostanek posnetega mleka spenite s penilcem mleka oz. z izbranim pripomočkom ter ga nalijte v kozarec.
  6. Za okras potresite kakav v prahu.