Okus in lepota sta neločljiva

illy je za jezike, s katerimi izraža svoje vrednote in filozofijo ter zagotavlja popolno izkušnjo kave, ki vključuje tako oko in tudi um, izbral umetnost, literaturo in ustvarjalnost.

Vse se je začelo leta 1992 s prvo zbirko oblikovalskih skodelic, imenovano »Arti e Mestieri« (domača obrt), ki je združevala kavo in estetiko skodelice. Od takrat je podjetje illycaffè vzpostavilo močno povezavo s svetom umetnosti, saj stalno dodaja nove primerke dobrega in lepega.

Zdaj lahko v kavarnah svojo kavo pijete iz skodelic, ki so jo ustvarili mednarodno priznani ali mladi oblikovalci in umetniki, ki se šele uveljavljajo.

Že več kot 15 let illy dejavno sodeluje pri spodbujanju sodobne umetnosti, pri čemer sponzorira umetnike, umetniške institucije in mednarodne umetniške razstave po svetu. Od razstav »The Nineties« Jamesa Rosenquista in »Rauschenberg at San Lazzaro« Boba Rauschenberga, do razstav »Your Action World« in »Minimalia: an Italian vision in twentieth-century art« Davida Byrna v okviru organizacije MoMA PS1 v New Yorku.

Skupaj z organizacijami, kot so center PS1 Contemporary Art Center v New Yorku, institucijo Central St. Martin’s College v Londonu in fundacijo Fondazione Pistoletto v Rimu spremlja velike razstave in izvaja raziskovalne projekte, posvečene mladim umetnikom. Podjetje sodeluje tudi z nekaterimi velikimi sejmi sodobne umetnosti, s katerimi je partnerstvo začelo zaradi ustanovitve Nagrade illy za mlado sodobno umetnost.

Galerija illy

Galerija illy je pravi kulturni salon – fizični izraz illijeve osebnosti in filozofije, na katerem se predstavijo mednarodno priznane osebnosti iz sveta umetnosti, književnosti, znanosti, oblikovanja, hrane in vina. Kavo pripravljo najboljši barmani pod okriljem Univerze kave, globalnega programa, ki prinaša znanje o kavi vodjem odličnih kuhinj, gostincem, pridelovalcem kave in potrošnikom, ki jim ni vseeno.

illy SustainArt

Namen projekta illy SustainArt je dvigniti javno razumevanje kritičnih družbenih in gospodarskih vprašanj, ki zadevajo prihodnost. Projekt daje priložnost mednarodni umetniški skupnosti, da se izrazi o temah trajnosti in razvoja, pri čemer organizira sodelovanje pri pomembnih dogodkih. Projekt je zlasti dejaven na področju sponzoriranja in spodbujanja dela novih umetnikov iz držav v razvoju, predvsem držav proizvajalk kave.

illymind in Beneški bienale

illy je svojo dolgoletno udeležbo na področju umetnosti popeljal na višjo raven leta 2003, ko se je združil z Beneškim bienalom, enim najbolj znanih svetovnih kulturnih prireditev. Od takrat naprej na bienalih sodeluje s pozornost zbujajočimi razstavami, ki pogosto v obliki vizualno osupljivih prostorov stimulirajo um in zagotavljajo prostor za počitek in razmislek – illymind. Ne dosti drugače od užitka ob skodelici kave.

Vsi razstavni prostori so nastali v sodelovanju s priznanimi umetniki, oblikovalci in drugimi kulturnimi skupinami, a vedno v sozvočju z okoljem, ki ga zapolnjujejo.

Sebastião Salgado

Za illy je trajnostni razvoj kakovosti kave bistvenega pomena in to je tudi ideal, ki stoji za projektom In Principio – potovanjem skozi začetke pridelave zelene kave z očmi priznanega humanista in brazilskega fotografa Sebastiãa Salgada. Po pripovedi zgodbe pridelovalcev kave v Braziliji se je potovanje nadaljevalo v Indiji, Etiopiji in Gvatemali. Podobe so v celoti posnete v črno-beli tehniki; lepe, preganjajoče in globoko spoštljive do temeljne dostojnosti vseh človeških bitij. V projektu so dokumentirane zgodbe moških in žensk, pokrajin, dežel in harmonije – podobe prikazujejo pridelavo kave, njeno žetev, sušenje in izbiro vsakega zrna posebej.

illywords

V vedno hitrejšem in povezanem svetu lahko revija upočasni tempo življenja ter ustvari prostor za refleksijo in učenje. Revija že več let objavlja pogovore in mnenja o temah, ki jim sodobno podjetje posveča veliko pozornosti. V reviji med drugim najdete teme o prostoru, pogumu, sanjah, multikulturnosti, zavedanju, kaosu in neliearnem načinu učenja. »Besede illy« pripadajo ljudem iz različnih držav, kultur in poklicev, ki so del mreže usposobljenih strokovnjakov podjetja illycaffè v svetu. Predstavljajo različna mnenja, življenjske nazore in osebne izkušnje avtorjev. Vsaka izdaja vsebuje tudi grafike študentov iz ustanov za umetnost in oblikovanje po celem svetu. S temi prispevki revija zaživi kot laboratorij njihove osebne in skupinske kreativnosti.